Νέα μελέτη δείχνει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στη διάγνωση ασθενειών μέσω δακρύων

Ανάμεσα στα διάφορα ερευνητικά αντικείμενα που έχουν τραβήξει την προσοχή στον τομέα της νανοτεχνολογίας βρίσκεται και η χρήση εξειδικευμένων τεχνικών για διάγνωση ασθενειών. Μια ομάδα ερευνητών λοιπόν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνική για την ανίχνευση ασθενειών αναλύοντας μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στα δάκρυα.

Η μελέτη

Ο λόγος γίνεται για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano στις 20 Ιουλίου του 2022 με τίτλο “Discovering the Secret of Diseases by Incorporated Tear Exosomes Analysis via Rapid-Isolation System: iTEARS“.

Η λογική πίσω από την μελέτη είναι πως, όπως γνωρίζουμε ήδη από την διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία, τα κύτταρα μας μεταφέρουν σήματα μεταξύ τους, μεταξύ άλλων, μέσω μικρών σωματιδίων που ονομάζονται εξωσώματα. Αυτά τα σωματίδια μπορεί να μεταφέρουν μικρά πεπτίδια γενετικό υλικό και ούτω καθεξής για να επικοινωνήσουν πληροφορίες μεταξύ κυττάρων, τόσο σε περίπτωση που είμαστε υγιείς όσο και σε περιπτώσεις που νοσούμε. Εξωσώματα έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σωματικά υγρά όπως τα ούρα, το αίμα και τα δάκρυα. Η διαφορά βέβαια με άλλα σωματικά υγρά είναι η ποσότητα, καθώς δεν παράγουμε τεράστιες ποσότητες δακρύων.

Η ερευνητική ομάδα του Fei Liu, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Wenzhou στην Κίνα, χρησιμοποίησε μια συσκευή η οποία διαθέτει πόρους διαμέτρου μερικών νανομέτρων, πολύ απλά ένα μοριακό σουρωτήρι, μέσα από την οποία περνούσαν τα δάκρυα που συνέλεξαν από εθελοντές. Η συσκευή ταλαντώνει το δείγμα με αποτέλεσμα όλα τα μικρά μόρια μέσα στα δάκρυα, όπως πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα, να περνάνε αφήνοντας πίσω μόνο τα εξωσώματα.

Πηγή εικόνας: Liang Hu, Ting Zhang, Huixiang Ma, Youjin Pan, Siyao Wang, Xiaoling Liu, Xiaodan Dai, Yuyang Zheng, Luke P. Lee, and Fei Liu
ACS Nano 2022 16 (8), 11720-11732 DOI: 10.1021/acsnano.2c02531

Ένα από τα συστατικά που εξέτασαν οι ερευνητές είναι συγκεκριμένα μόρια miRNA ή αλλιώς micro RNA. Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία μορίων RNA τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της έκφρασης διαφορετικών γονιδίων. Με απλά λόγια τα micro RNA, μεταξύ άλλων, μπορούν να μπλοκάρουν ή να επιτρέψουν την μετάφραση μορίων mRNA σε πρωτεΐνες.

Εξετάζοντας αυτά τα μόρια λοιπόν οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι εφικτό να εντοπίσουν ασθένειες όπως ο διαβήτης καθώς και την εξέλιξη τους. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η απομόνωση εξωσωμάτων γίνεται μέχρι στιγμής από σωματικά υγρά που παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα δάκρυα, ακριβώς επειδή οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής απαιτούν μεγάλες ποσότητες δείγματος για απομόνωση. Το ενδιαφέρον με την νέα αυτή τεχνική είναι ότι, εφόσον τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα της και από άλλες μελέτες, δεν θα χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες και μεγάλες ποσότητες δειγμάτων για απομόνωση εξωσωμάτων.

Ωστόσο, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικά, είναι σημαντική η περαιτέρω μελέτη και εξακρίβωση τους ώστε να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου και η ικανότητα της στην ανίχνευση συγκεκριμένων ασθενειών.


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σχετική μελετη:

Hu, L., Zhang, T., Ma, H., Pan, Y., Wang, S., Liu, X., Dai, X., Zheng, Y., Lee, L. P., & Liu, F. (2022). Discovering the secret of diseases by incorporated tear exosomes analysis via rapid-isolation system: Itears. ACS Nano, 16(8), 11720–11732. https://doi.org/10.1021/acsnano.2c02531

Τα τελευταία άρθρα

Το τελευταίο βίντεο

Στάμος Αρχοντής
Στάμος Αρχοντής
Δημιουργός του καναλιού The Mad Scientist και επικοινωνιολόγος της επιστήμης, απόφοιτος του τμήματος Χημείας ΑΠΘ.