Το καναλι

Το κανάλι The Mad Scientist ξεκίνησε το 2016 ως μέσο αντιμετώπισης της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης στο ελληνικό διαδίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, το κανάλι ασχολείται με ανάλυση και κατάρριψη (ή επιβεβαίωση) ισχυρισμών επιστημονικού περιεχομένου που κυκλοφορούν σε ελληνικά social media και ενημερωτικά μέσα. Παράλληλα, στο κανάλι παρουσιάζονται σύνθετα επιστημονικά θέματα με απλοποιημένο τρόπο ώστε να γίνονται εύκολα κατανοητά ανεξάρτητα από το επιστημονικό υπόβαθρο του εκάστοτε ακροατή. Σε όλα τα βίντεο χρησιμοποιούνται πρωτότυπα γραφικά και animation ώστε να γίνεται ακόμα πιο εύκολη η εμπέδωση των εξεταζόμενων εννοιών. Λόγω του διαφορετικού τρόπου εξέτασης του κάθε θέματος τα βίντεο έχουν οργανωθεί σε 3 διαφορετικές εκπομπές:

  1. Debunking Videos: Βίντεο κατάρριψης ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών.
  2. Mad Science Lab: Βίντεο στα οποία αναλύονται με απλό τρόπο διάφορες επιστημονικές έννοιες. Τα βίντεο διανθίζονται με χρήση πρωτότυπων γραφικών και animation για πιο εύκολη κατανόηση των εξεταζόμενων θεμάτων.
  3. Mad Science Review: Μια ανασκόπηση επιλεγμένων θεμάτων από την επιστημονική (και ψευδοεπιστημονική) επικαιρότητα. Σε αυτές τις εκπομπές κάνουμε μικρή ανάλυση ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών σε αναρτήσεις social media, άρθρων και βίντεο. Επίσης εξετάζουμε επιλεγμένα θέματα επιστημονικής επικαιρότητας. Τα επεισόδια έχουν μορφή podcast και εκτός από το YouTube ανεβαίνουν και σε πλατφόρμες podcast όπως το Spotify, Google Podcast και Apple Podcast.