Βιογραφικο

Για όσους βρήκαν το υλικό του καναλιού αρκετά ενδιαφέρον για να φτάσουν μέχρι εδώ, ας κάνουμε τις συστάσεις. Ονομάζομαι Στάμος Αρχοντής και είμαι ο δημιουργός του καναλιού “The Mad Scientist”.

Έχω πτυχίο χημείας (B.Sc.) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 2016 ασχολούμαι με την επικοινωνία της επιστήμης μέσω βίντεο, συνεντεύξεων και ομιλιών σε επιστημονικές εκδηλώσεις όπως το Pint of Science, οι Μέρες Ορθολογισμού και το Athens Science Festival στο πλαίσιο του οποίου έλαβα το 2019 το βραβείο επικοινωνίας της επιστήμης “ΕΠΙ2“.

Παράλληλα, από το 2016 δραστηριοποιούμαι ως δημοσιογράφος/fact-checker και σε αυτό το πλαίσιο έχω συμμετάσχει σε αρκετές ημερίδες και συνέδρια αναφορικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, τόσο σε επιστημονική όσο και γενική θεματολογία.

Στο πλαίσιο της ενασχόλησης μου με την παραπληροφόρηση έχω συμμετάσχει ως ομιλητής σε σειρά συνεδρίων όπως το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με τίτλο “The role of EU civil society in a globalized world of communications”, το οποίο έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2017 στη Μαδρίτη για το θέμα των ψευδών ειδήσεων στην Ελλάδα. Τη περίοδο της πανδημία της COVID-19, συμμετείχα επίσης ως ομιλητής σε μια σειρά ημερίδων και συνεδρίων αναφορικά με την επίδραση της επιστημονικής παραπληροφόρησης στη δημόσια υγεία. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι ομιλίες μου στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο της ένωσης επαγγελματιών ψυχιάτρων Ελλάδας, σε ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, στο 4ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας και σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με νομικά και ηθικά ζητήματα που ανέκυψαν κατά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής παραπληροφόρησης. Επίσης, το 2020 δημοσιεύθηκε κεφάλαιο που έγραψα για την peer-reviewed έκδοση του European Integration and Democracy Series, που εκδίδεται από το Κέντρο Δημοκρατικών Σπουδών (CDDS) του Πανεπιστημίου Białystok στην Πολωνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Vrije Universiteit Brussel του Βελγίου αναφορικά με τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης και ποια εργαλεία έχουμε διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η παραπληροφόρηση σε επιστημονικά ζητήματα, και κυρίως ζητήματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, δεν έχει μειωθεί καθιστώντας την απάντηση σε ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς απαραίτητη. Ωστόσο, πέρα από την απλή κατάρριψη ενός ψευδοεπιστημονικού ισχυρισμού, η ουσία της προσπάθειας βρίσκεται στην σωστή και απλοποιημένη εξήγηση βασικών επιστημονικών εννοιών και στην διαμόρφωση αποτελεσματικής κριτικής σκέψης απέναντι στο υλικό με το οποίο ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Αυτός λοιπόν είναι ο σκοπός των βίντεο και των άρθρων που θα βρείτε στη σελίδα, τα οποία εύχομαι να σας φανούν ενδιαφέροντα. Φυσικά μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε για να προτείνετε θέματα για βίντεο και άρθρα καθώς και για ερωτήσεις.

Καλή εξερεύνηση!